Als je tijdens je ziekteperiode geconfronteerd wordt met een mogelijke ontslagsituatie, kan outplacement een cruciale rol spelen. Dit artikel legt uit wat outplacement inhoudt, specifiek gericht op situaties waarin ziekte een rol speelt, en hoe je hier als werknemer gebruik van kunt maken.
Wat is outplacement?
Outplacement is een dienst die door veel bedrijven wordt aangeboden aan werknemers die ontslagen worden of wiens contract niet wordt verlengd. Het doel van outplacement is om je te helpen bij het vinden van een nieuwe baan of bij het starten als zelfstandige. Outplacementbureaus bieden ondersteuning in de vorm van carrièrecoaching, trainingen, hulp bij het solliciteren, en soms ook psychologische ondersteuning.
De link met ziekte
Wanneer je ziek bent en geconfronteerd wordt met ontslag, komt er veel op je af. Je gezondheid is al een zorg op zich, en de stress van het verliezen van je baan kan deze situatie nog moeilijker maken. Outplacement kan dan ondersteuning bieden niet alleen bij het vinden van een nieuwe baan, maar ook bij het navigeren door de complexiteit van ziek zijn en tegelijkertijd de arbeidsmarkt op moeten.
Juridische aspecten van outplacement bij ziekte
In Nederland is het zo dat je als zieke werknemer in principe niet ontslagen kunt worden tijdens je eerste twee ziektejaren, tenzij er sprake is van bijvoorbeeld een faillissement of bedrijfssluiting. Echter, als je ontslagen wordt, heb je recht op een transitievergoeding en mogelijk ook op outplacementondersteuning, afhankelijk van wat er in je arbeidscontract of cao staat.
Het proces van outplacement
Het outplacementproces begint meestal met een intakegesprek waarin jouw situatie, wensen en mogelijkheden worden besproken. Dit is een belangrijk moment om aan te geven dat je ziek bent en om te bespreken hoe je hiermee omgaat tijdens het zoeken naar een nieuwe baan. Vervolgens wordt er samen met jou een persoonlijk plan opgesteld.
Stap 1: Zelfonderzoek
In deze fase ga je samen met je coach kijken naar wat je kunt, wat je wilt en wat mogelijk is qua gezondheid. Dit zelfonderzoek helpt bij het bepalen van een realistisch carrièredoel.
Stap 2: De arbeidsmarkt verkennen
Hier leer je over de huidige arbeidsmarkt. Welke sectoren groeien? Waar zijn mensen zoals jij nodig? Ook leer je hoe je effectief kunt netwerken en solliciteren, zelfs met een ziektegeschiedenis.
Stap 3: Solliciteren
Deze stap omvat alles van het opstellen van een cv tot het voorbereiden op sollicitatiegesprekken. Je leert hoe je jouw ziekte kunt bespreken op een manier die je kansen op de arbeidsmarkt niet verkleint.
Tips voor succesvolle outplacement tijdens ziekte
- Wees open en eerlijk – Zowel naar jezelf als naar de outplacementconsulent over wat je kunt en wat niet.
- Zet je gezondheid voorop – Zorg dat je nieuwe baan of carrière compatibel is met je gezondheidssituatie.
- Gebruik je netwerk – Mensen die je kent kunnen vaak helpen bij het vinden van geschikte functies.
- Blijf positief – Hoewel het moeilijk kan zijn, helpt een positieve instelling je door moeilijke tijden heen.
Conclusie
Outplacement tijdens ziekte biedt je de ondersteuning die nodig is om een nieuwe start te maken in je professionele leven, zelfs tijdens een van de meest uitdagende periodes. Met de juiste begeleiding en instelling, kun je een pad vinden dat niet alleen rekening houdt met je gezondheid, maar je ook professionele voldoening biedt.